Ако се стигне до искане на искане на имунитета на Бойко Борисов от страна на главния прокурор това би било репресия и ще завърши процеса на демонтаж на държавността, който тече през последните две години. Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев пред бТВ.

На въпрос възможно ли е главният прокурор да открие скелети в гардероба на ГЕРБ Дончев, заяви, че партията няма нито гардероб, нито скелети.

"Не знам защо ГЕРБ трябва да понася цялата вина за последните т ри години. Отговорността за тази каша трябва да е споделена", коментира Дончев.

По повод разговора между главния прокурор Иван Гешев и председателят на парламентарната група на Десислава Атанасова Дончев обясни, чо това били институционални отношения и не видя проблем в това политик и магистрат да си разговарят по телефона.

"Споменаването на тези лица (бел.ред. - на Борисов) не е добър знак - това е намек за властта, която е в ръцете на Прокуратурата към тези лица да си опичат акъла.

Обезпокоително е, ако процесите в съдебната система имат толкова пряко отражение върху всичко, което става в политическата система", коментира Дончев.

Той отрече ГЕРБ да има контрол върху копчето "Еnter" на главния прокурор. На въпрос дали ще се стигне до ситуацията, в който Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов, Дончев заяви, че това би било "тъжно и контрапродуктивно". И в тази ситуация това ще изглежда само и единствено като репресии и би завършило този процес на пълен демонтаж на държавността, който тече през последните 2 години.

"Почти всички, които говорят за промени в Конституцията, не са готови с конкретен текст, който трябва да се измени. Имаме консенсус за това какво трябва да се смени особено по отношение на съдебната система. Всички зависимости по вертикала и хоризонтала да бъдат ограничени. За това са необходими не само промени в Конституцията, но и в законодателството", коментира още Томислав Дончев.

 И припомни още, че ГЕРБ вече бе представил проект на конституция още през лятото на 2020 година - там например е записана идея за намаляване на мандата на т.нар. трима големи от 7 на 5 години.