Конституционно правителство не значи нищо, поне на мен, а и на правото не говори нищо. Това коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет (НС) на партията на "Позитано" 20.

За конституционно правителство заговориха в петък и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Да уточнят какво е конституционно правителство, Христо Иванов говори за промяна в Конституцията, за мнозинство, което да я промени, но не чуваме какви точно промени искат, само общи приказки, обясни Нинова. Дали това е промяна в съдебната система, четем напоследък, че вероятно  засяга тяхна идея за промяна в частта за семейството и се цели нещо друго, продължи тя.

Винаги сме били на позиция за кабинет на експерти, личности, отговори на въпрос председателят на социалистическата партия. И отново повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предложението на ярка политическа личност за министър-председател. Трябваше предварително да се уговорят сроковете за изпълнение, задачите и тогава да се говори за премиер и министри-експерти, допълни Корнелия Нинова.

По думите ѝ в това “яростно политическо противопоставяне“ БСП смята, че лидерите, ярките политически лица на партиите, трябва да отстъпят назад, ако целта е съгласие по важни национални задачи.

При невъзможност за съставяне на редовно правителство, членове на БСП да не участват в ново служебно правителство на президента Радев, е сред решенията на днешния пленум на социалистите.

Взехме го, защото не споделяме част от политиките, провеждани от този служебен кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тях, чрез свои представители, разясни Нинова. Освен това, бюджетът на служебния кабинет замразява социалните разходи, минималната заплата, майчинството, детските надбавки. Бюджетът също е бил тема на заседанието на НС, както и социалната програма на партията.

БСП не са съгласни и, ако служебното правителство изнася оръжия за Украйна, не желае чрез представители на БСП, формацията да бъде отъждествявана с такива политики.

Нинова уточни, че не са влизали в детайли как биха реагирали, ако все пак членове на партията, станат служебни министри. Има си устав, вече няколко пъти наши членове влизат в служебни кабинети, без изобщо партията да е уведомена, а след това върху БСП се хвърля отговорност за определени политики, посочи председателят на политическата сила. Не само, че не е логично, но не е и правилно, добави тя.

Решението за това е дошло неочаквано по време на пленума от членове на НС.

С 98 гласа "за" Националният съвет на БСП е препотвърдил решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат за съставяне на кабинет. Второ, възлага на ПГ да гласува „против“ правителство, предложено от Мария Габриел, каза лидерът на партията.

Когато бъдат поканени да участват в разговори за втори или трети мандат, социалистите да участват, е решил още пленумът на БСП.

Няма да гласуваме първия мандат, надявам се всички спекулации за депутати, които няма да гласуват или отцепници, да отпаднат, подчерта още Корнелия Нинова.