Национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г., както и "продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за предстоящите местни и европейски избори. 

Такова предложение отправя Изпълнителният съвет на Демократи за силна България (ДСБ), част от състава на "Демократична България", със своя резолюция днес. Това предложение е адресирано до обединението с "Продължаваме промяната".

ДБ и ПП вече обявиха, че имат намерение да се явят заедно на местния вот тази есен. Вчера пред Дарик радио обаче съпредседателят на "Промяната" Асен Василев посочи, че ще се търсят коалиционни формули по места - взависимост от съответното населено място. 

Заявката на практика не е нова - че ще се търси обединение и с местни граждански организации и активисти. За София е ясно, че обединението ще партнира със "Спаси София", която от гражданска организация се учреди наскоро като партия.

ДСБ е затвърдила в решението си и още нещо - че няма да подкрепи първия мандат - на ГЕРБ. Утре кандидатката за премиер на партията на Бойко Борисов - Мария Габриел трябва да върне на президента изпълнен мандат, т.е. проектосъстав на правителство, което ще бъде гласувано още тази седмица, вероятно на извънредно заседание във вторник. 

От ДСБ също така затвърждават и предложението, излязло от дясната коалиция - за търсене на "конституционно правителство" с втория мандат.

"Поддържа позицията, че непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49 НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство" - се посочва в резолюцията.