Да се върне шестдневната работна седмица в Русия - предложение с тази идея изпрати Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес-патриотизма "Аванти" до министъра на труда Антон Котяков.

Според асоциацията тази мярка би довела до ръст на икономиката в условията на санкциите, предаде "Известия".

"Аванти" припомня, че по време на Втората световна война руснаците работили по шест и седем дни в седмицата. Петдневната работна седмица е въведена през 1967 г. Асоциацията изрично посочва като образци страни като Иран и Непал, където е наложена шестдневната работна седмица. Дава за пример също Турция и "неприятелската" Белгия, в които е позволено да се работи до 48 часа седмично.

В Русия, както в много други държави в Европа, от години се говори за въвеждането на четиридневна работна седмица. През 2019 г. Дмитрий Медведев, който по това време заемаше поста министър-председател, изтъкна, че според него в бъдеще ще се премине към този формат на работа.

"Аванти" е създадена през 2014г. В организацията членуват повече от 10 хиляди предприемачи, по нейни данни. В генералния й съвет влизат множество политици: бившият президент на Република Калмикия Кирсан Илюмжинов, бившият губернатор на Приморския край Сергей Даркин, сенаторът от Либерално-демократическата партия Вадим Денгин, депутатът от управляващата Обединена Русия и основател на Движението за национално освобождение Евгений Федоров, двукратният олимпийски шампион по хокей на лед и депутат от Обединена Русия Вячеслав Фетисов и други.