Роман Протасевич, който бе арестуван в Беларус, след като самолетът му бе принудително свален в Минск, обяви, че е бил помилван. Това обяви самият той пред местната агенция "БелТА".

"Буквално току-що подписах всички съответни документи, че съм помилван. Това, разбира се, е страхотна новина", каза той.

На 3 май Минският областен съд осъди Роман Протасевич на 8 години затвор. Бившият главен редактор на независимата медия "Некста" беше признат за виновен в публични призиви за завземане на държавната власт, терористични актове, обида срещу президента, разпространяване на умишлено невярна информация за Беларус и други престъпления.

Предполагаемо милостта е отправена под условие.

Опозиционният журналист бе задържан на 23 май 2021 г. заедно с тогавашната си приятелка София Сапега, която също бе отявлен критик на режима на Александър Лукашенко. Двама пътуваха със самолет на "Райън еър" от Атина за Вилнюс, когато летателният им апарат бе принудително приземен в столицата на Беларус.

Оттогава животът им потегли в различни посоки. 27-годишният активист се врече във вярност в Лукашенко и бе наказан с домашен арест. На 9 май 2022 г. му бе позволено да се ожени. Тогава той обясни в интервю за местна медия, че е бил привикван като "експерт" и човек "от другата страна" по време на различни съдебни дела в Беларус.

24-годишната Сапега отказа да се пречупи. Така на 6 май 2022 г. бе осъдена на 6 години затвор, които изтърпява и днес. След новината Протасевич изтъкна, че бил "изненадан неприятно от присъдата", но добави, че й се е разминало, тъй като можело да получи 20-годишна присъда.

"6 години в колония с общ режим със сигурност е тежка присъда. Въпреки това, на фона на това колко много я заплашваха първоначално, това далеч не е възможно най-страшната присъда. Ако не ми вярвате, вижте сами в интернет колко години са давали на хора, които просто изпращат лични данни на служители на сигурността.

София беше осъдена за истинските си дейности, а не във връзка с мен. Затова, преди да започнете да ме обвинявате и ругаете в коментарите, включете поне малко мозъците си. И вместо да си леете помия от главите си в интернет, напишете писмо до София. Очевидно ще й бъде приятно да чуе думи на подкрепа", обясни той.