"Политическа коалиция на национално ниво с АБВ не може да има, защото тази партия претендира да е лява, но на практика показва, че не. Освен това е част от едно дясно управление. Да се говори за общи листи на местните избори е неприемливо на този етап. Това не е темата на деня", заяви бившият външен министър Кристиян Вигенин в ефира на TV7.

По думите му е възможно двете партии да излязат с общ кандидат на места, където БСП няма да има свое име в надпреварата. Какво и как обаче ще се случва, ще стане ясно след конгреса през април. 

Вигенин определи управленската програма на правителството като "механичен сбор от думи", но заяви, че БСП ще изчакат да минат стоте дни и тогава ще отбележат критиките си към управлението на кабинета "Борисов".

"Няма посока на държавата, няма цели. Давам ви пример. През септември България ще председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа. Няма нищо написано за това, а в програмата е отбелязано, че България ще участва в работата на Европейския съвет с пресконференции и т.н. Дефектите са мултиплицирани. Правителството ще работи както му падне и накрая ще отчетат нещо, защото поне нещо ще се случи. Движим се по инерция надолу”, каза още Вигенин.

Бившият външен министър обаче изказа предположение, че правителството може да изкара целия си мандат, тъй като Бойко Борисов се е подсигурил двойно – с партньор в сянка в лицето на ДПС.

Според Кристиан Вигенин победата на партия "Сириза" на парламентарните избори в Гърция е очаквана. 

"Тази победа ще окрили левите в цяла Европа. Има и рискове. Част от идеите, които "Сириза" лансира, ми се струват неосъществими. Няма да може да изпълни голяма част от ангажиментите си. Трябва да светне червената лампа на политиците в Европа, защото все повече радикални леви и десни движения набират сила”, допълни Вигенин.