Руски проукраински доброволци обявиха, че са освободили село Козинка, Белгородска област, предаде УНИАН. Агенцията съобщи, че контролно пропускателният пункт Грайворон е подложен на атака, включително с дронове и танк. В интернет се появиха клипчета, на които се вижда предполагаемото нападение срещу пункта.

Отговорност за атаката поеха руски доброволци от легиона "Свобода за Русия".

На няколко километра от него се намира базата на 12-то главно управление на руското министерство на отбраната. То е хранилище за ядрено оръжие, обяснява УНИАН. По-късно стана ясно, че оръжието е било евакуирано.

Битки се водят за съседното на Козинка село Глотово.

По всичко изглежда, че доброволците не смятат да се оттеглят, за разлика от диверсантите в Брянска област през март.

Междувременно губернаторът на региона Вячеслав Гладков заяви, че се твърди, че група от въоръжените сили е навлязла на територията на Белгородска област.

"Диверсионно-разузнавателна група на Въоръжените сили на Украйна навлезе на територията на Грайворонски район. Руските Въоръжени сили съвместно с граничната служба, Националната гвардия и ФСБ предприемат необходимите мерки за ликвидиране на противника", увери Гладков.

В социалните мрежи се появиха видеоклипове, от които става ясно, че по местните радиостанции се чуват тревожни съобщения за евакуация.

"Белгород ще стане свободен. Повтарям, жителите на град Белгород, призоваваме ви незабавно да се евакуирате, не е безопасно да останете в града. Белгород ще стане свободен", се казва в записите.

Украйна: Следим с интерес Белгородска област. Нямаме нищо общо

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк подчерта, че Киев няма нищо общо със събитията в Белогородска област.

"Единствената движеща политическа сила в една тоталитарна държава на стегнати гайки винаги е въоръженото партизанско движение. #Украйна следи с интерес събитията в #Белгородска област на #Русия и изучава ситуацията, но няма нищо общо с това. Както знаете, танковете се продават във всеки руски военен магазин, а подземните партизански групи са съставени от руски граждани", написа той в "Туитър".

Очаквайте подробности.