"Направихме голяма крачка назад. Отстъпихме, не се инатихме. Нещо, което сме си завоювали като първа политическа сила. Мария отиде и върна мандата. За да има редовно правителство, подкрепяно от нашите евроатлантически партньори.

Всеки от нас носи огромни тежести. Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП и ДБ. Принадлежеше ни първи мандат, но егото по-важно ли е?

Какво ли не ми написаха - че съм предал ГЕРБ, се съм разцепил ГЕРБ."

Това каза лидерът на ГЕРБ в първия си коментар, след като първите две политически сили се разбраха за общ кабинет с ротационен премиер.

Той осъди заливането с червена боя на прокремълски протестиращи на сградата на Европейската комисия в София:

"След като гледахме какво са направили на сградата на ЕК, забележете, не хвърляха по руско посолство, което е на Русия, агресора в Украйна, а по сградата на ЕК, която е вкарала в България колко милиарда еврофондове. 85 млрд., приблизително ми казва Томислав, а до 2030-та още 50 милиарда, и отиваме да я замерваме с червена боя. Защото от нея чакаме освен еврофондовете и плана за възстановяване..."

Не може да оставим финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство, заяви още Борисов. Според него целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация.

"Приели сме като морал за нашата коалиция - прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях", заяви Борисов.

Той благодари на Мария Габриел.

"Вместо да отиде на Г-7,  тя дойде в България, подаде си оставката и застана до нас. Тя изигра огромна роля в следващите ни действия.

Последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на "Продължаваме промяната“ и „Демократична България".  С тях започнахме отзад напред – те с 64 депутати не могат да направят правителство, ние със 116 депутати също не можем да съставим правителство. Следват нови избори. Дори и да се приеме някакъв бюджет, той няма да има политическа тежест, нито може по политики да бъде направен".

Това каза още Борисов. Според него не би могло да се направи и нищо по Плана за възстановяване, съдебната и конституционната реформа или по други стратегически цели като Шенген и еврозона.