Медици от най-голямата АГ болница в страната ''Майчин дом'' в София излизат днес на протест. Постоянен натиск и напрежение, насаждане на страх, принуда и притискане от страна на ръководството - това са основните причини.

В информация до медиите от Националния синдикат "Защита", който организира протеста, посочват, че заради ''тормоза от работодателя'' лекари, медицински сестри, акушерки и санитари ще поискат неговата оставка.

Медиците се оплакват от тежката работна атмосфера, която насажда директорът на болницата проф. Иван Костов. 

"Основната причина, която провокира напрежението и протеста на работещите в "Майчин дом", е тоталното с години наред погазване на законодателството и Конституцията от страна на представляващия работодателя - проф. Костов, тотална липса на комуникация, погазване на законите, принуждаване на хората, преследване и тормоз". 

Така Милена Атанасова - зам.-председател на Синдикат "Защита" и председател на синдикалната секция в "Майчин дом", обясни причините за днешния протест на медици от акушеро-гинекологичната болница пред БНР.

По думите ѝ несправедливо се разпределят допълнителни възнаграждения, има принуждаване на хора да подписват промяна на длъжностите, които изпълняват, понижават се и има гонене по други клиники. 

"Върхът на нахалството е - предварително се уведомява НАП за промяна на длъжност на дадено лице, без предварително да е съгласувано и да е уведомено лицето, както изисква Кодексът на труда", каза още тя.

Атанасова посочи, че данните са и в доклада на звено "Вътрешен одит" на МЗ от август 2022 г. По думите ѝ обаче няма никаква реакция по този доклад:

"Министърът на здравеопазването Меджидиев продължава да го прикрива. Никаква реакция", добави тя.

Има готовност за масови оставки, ако не се разрешат проблемите. Тя отбеляза, че от синдиката са помолили работещите в клиниката да не подават колективни оставки. 

"Преобладава дух на страх"

Едно от големите напрежения от последните дни в "Майчин дом" е свързано с уволнението на изпълняващата длъжността началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение д-р Елена Георгиева и опитите за преназначаването ѝ като редови лекар. На нейно място като шеф на клиниката е назначен лекар от ВМА. Част от протестиращите са недоволни от новия началник, който нямал опит с акушерството. „Идва от военна болница, няма опит в акушерството. Бяхме помолени да му помогнем, да го обучим”, обясни един от медиците пред Нова тв.

По-рано д-р Георгиева каза за БТА, че пред екипа ѝ е бил представен лекар - д-р Емил Кържин, анестезиолог във Военномедицинска академия, който ще бъде новият началник на клиниката. По думите ѝ той няма никакъв опит с родилки, което би застрашило работата на клиниката. Този лекар не се е явявал на конкурс, каза още д-р Георгиева и посочи, че досега е имало два конкурса, в които единственият участник е била тя, но е получила отказ за допускане с обяснението, че не е хабилитирано лице. Д-р Георгиева допълни, че работещите в клиниката са изпратили сигнал до Министерството на здравеопазването за административни нарушения, извършвани две години. 

Ръководството обвинява за напрежението д-р Елена Георгиева. От болницата, заявяват, че нейната претенция да бъде началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение е неоснователна и законово недопустима, защото тя не покрива задължителното изискване за заемането на такъв пост - да е хабилитирано лице.

Работещите в болницата дават още примери за двойни стандарти в спазването на закона. Като разказват как акушерка с тримесечен опит е назначена за старша акушерка на анестезиологичния блок, а малко по-късно и за главна акушерка на цялата болница.

„Нямаше и три месеца стаж, не различаваше милиграм и милилитър какво значи, беше назначена за главна акушерка на цялата болница. Нямаше мотив за това”, каза една от протестиращите анестезиоложки пред Нова тв.

"Преобладава дух на страх", допълни нейн колега.

Позицията на Медицинския съвет - подкрепа за ръководството

Медицинският съвет на АГ-болницата „Майчин дом“ е изразил единодушно подкрепата си към ръководството на лечебното заведение за смяна на д-р Елена Георгиева, дойде съобщение от лечебното заведение във вторник. Медицинският съвет включва ръководителите на всички клиники и структурни звена в лицето на най-утвърдените имена и национални консултанти по акушерство и гинекология, педиатрия и неонатология, онко-гинекология и др. като като проф. Асен Николов, проф. Боряна Слънчева, проф. Виолета Димитрова, доц. Румен Димитров, който е и началник Катедра АГ в МУ и др., уточняват оттам

Те повтарят вече известната позиция на ръководството, че не се подлагат на съмнение професионалните качества на д-р Георгиева, както и че тя неколкократно е била потърсена, за да ѝ се предложи възможността да остане да работи в клиниката като редови лекар. Но Д-р Георгиева не е хабилитирано лице и по закон не може да изпълнява длъжността началник на клиниката. Както и че няма напрежение в болницата.

Според цитираната началничка на най-голямата клиниката по неонатология в страната проф. Боряна Слънчева става дума за личностни проблеми, както и че всички в болницата работят в интерес на пациентите и на децата.

"Няма напрежение сред работещите, няма проблем нито за постъпващите пациенти, нито за раждащите, нито за предстоящите операции", повторя и националният консултант по АГ проф. Асен Николов, цитиран в официално съобщение до медиите от "Майчин дом".

"Уточняваме, че престоящият протест е иницииран от малка група медици от клиника КАИЛ заради несъгласие с промяната на заемането на временно изпълняващ длъжността началник на клиниката. Обявен е конкурсът за заемане на длъжността началник на клиниката, като до успешното му приключване длъжността ще бъде изпълнявана от доц. Емил Кържин", се казва още в него.

И още:

"СБАЛАГ “Майчин дом” категорично не приема нагнетяването на напрежение, както сред персонала, така и сред пациентките на Клиниката по анестезиология, единствено с цел лични амбиции, които са в разрез с Закона за лечебните заведения". А от 2017 г. до момента болницата поддържала положителна тенденция във финансовия си резултат.

Директорът, чиято оставка се иска

По данни от 2022 г. директорът на най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом" в София проф. Иван Костов е с най-високи доходи сред шефовете на държавни болници за 2021 г. Той е обявил 232 199 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Отделно проф. Костов декларира и 343 320 лв. от друга стопанска дейност, както и 28 422 лв. от други трудови договори. Той е начело на "Майчин дом" от 2017 г.