Международният валутен фонд (МВФ) съобщи днес, че не очаква Великобритания да навлезе в рецесия тази година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Подкрепена от устойчивото търсене в контекста на понижаващи се цени на енергията, британската икономика се очаква да избегне рецесия и да запази положителния си растеж през 2023 г.", посочва МВФ при актуализация на прогнозите си за Великобритания, предава БТА.

Перспективите за растежа обаче остават "скромни", като се очаква темпът да достигне едва 0,4 на сто тази година, според Фонда. 

През април организацията прогнозира свиване на британската икономика с 0,3 на сто. 

Промяната отразява "по-високата от очакваното устойчивост" на търсенето и предлагането, отбелязва МВФ. 

Министърът на финансите Джереми Хънт отбеляза, че докладът на организацията е израз е "голямо подобрение" в перспективите за растеж на страната и е похвала за действията на правителството за възстановяване на стабилността и овладяване на инфлацията. 

Кредитите, изтеглени от правителството на Великобритания, са се увеличили до 25,6 млрд. бр. лири (31,8 млрд. д.) миналия месец на фона на разходите по схеми за енергийно подпомагане, по-високите социални вноски и нарастващите лихви по дълг, сочат официални данни, цитирани от ДПА. 

Според националната статистическа служба на страната това е вторият най-висок показател, отчитан за месец април. По-високо кредитирането е била само през април на пандемичната 2020 година. 

Спрямо същия месец на миналата година кредитите са се увеличили с 11,9 млрд. бр. лири и силно надвишават със 7,7 млрд. бр. лири очакванията на експертите и с 3,1 млрд. бр. лири прогнозите на правителствената Служба за бюджетна отговорност.       

"Правилно е да заемем милиарди, за да защитим семействата и бизнеса от последиците на пандемията и енергийната криза на (руския президент Владимир) Путин", посочва финансовият министър Джереми Хънт. 

По думите му обаче сега дългът и кредитирането остават твърде високи, поради което сред приоритетите на правителството ще бъде понижаването на дълга.