Германската полиция проведе мащабна акция срещу екодвижението „Последното поколение“. Членове на организацията от месеци предизвикват транспортен хаос в Берлин, като се залепват за асфалта или за автомобили на оживени кръстовища.

170 полицейски служители претърсиха рано тази сутрин 15 имота в седем германски провинции. Седем активисти на движението са обвинени в създаване или подкрепа на престъпна организация. За заподозрените на възраст от 22 до 38 години се твърди, че са събрали 1,4 млн. евро под формата на дарения за "Последното поколение".

Според прокуратурата в Мюнхен парите са помогнали на екоактивистите да извършат престъпления. Поради това по време на обиски в Хесен, Хамбург, Саксония-Анхалт, Саксония, Бавария, Берлин и Шлезвиг-Холщайн са иззети активи и сметки. Уебсайтът на "Последното поколение" беше иззет и закрит.

За двама от заподозрените дори се твърди, че сами са планирали престъпленията. Те са обвинени, че през април миналата година са се опитали да саботират петролопровод от Триест (Италия) до Инголщат.

Според прокуратурата в Мюнхен производството е образувано "поради многобройни криминални жалби от обществеността, които са получени от средата на 2022 г.".

Преди около година членове на "Последното поколение" нападнаха рафинерията PCK Schwedt в Бранденбург и спряха подаването на петрол.

Поради това миналата седмица регионалният съд в Потсдам (Бранденбург) постанови, че е налице първоначално подозрение, че "Последното поколение" е престъпна организация.

Ако групата наистина бъде класифицирана като престъпна организация, това ще има сериозни последици. Тогава и самото членство в нея би било достатъчно за налагане на наказание.

Германският полицейски съюз е одобрил претърсването на имоти, принадлежащи на групировката.

„Съдебната власт предприема действия, това е правилният сигнал в една правова конституционна държава", заяви ръководителят на съюза Райнер Вендт в Берлин в сряда. "Гражданите, които хиляди пъти на ден страдат от уличния терор на тези самопровъзгласили се спасители на климата, всъщност е истинската жертва на тези престъпници", заяви още той.