Германската икономика е изпаднала в рецесия през зимата, като брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% през първите три месеца на годината в сравнение с предходното тримесечие, съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък.

В първата си оценка ведомството все още предполагаше стагнация на икономическите резултати за първото тримесечие.

"Тъй като в края на 2022 г. БВП вече беше станал отрицателен, германската икономика отбеляза две поредни отрицателни тримесечия", заяви президентът на службата Рут Бранд.

Ако икономическото производство се свие за две поредни тримесечия, икономистите говорят за техническа рецесия. Това обаче не означава, че цялата година е отрицателна. Благодарение най-вече на меката зима в Германия не се случиха най-лошите сценарии - като например недостиг на газ, който би оставил дълбоки белези върху икономиката.

Частното потребление не успя да подкрепи икономиката в условията на високи нива на инфлация. Според новите данни през първото тримесечие на 2023 г. частните домакинства са похарчили по-малко за храна и напитки, както и за облекло и обувки и за обзавеждане, отколкото през предходното тримесечие.

За потребителите високата инфлация е предизвикателство, тъй като тя намалява покупателната им способност.

Макар че напоследък тенденцията на нарастване на цените отслабна, регистрираният през април годишен темп на инфлация от 7,2% все още е сравнително висок.