Иран успешно изстреля днес балистична ракета с обсег до 2000 километра, обявиха ирански медии, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става два дни след като началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили повдигна въпроса за предприемане на евентуални действия срещу Техеран във връзка с ядрената му програма.

Иран, който има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, твърди, че неговите оръжия са способни да достигнат до базите на заклетите му врагове Израел и САЩ в региона.

Франция осъди изпитанието и заяви, че това нарушава приетата през 2015 г. Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

„Тези дейности са още по-обезпокоителни на фона на все по-ескалиращата ядрена програма на Иран“, заяви говорител на френското външно министерство.

Въпреки противопоставянето от страна на САЩ и Европа, Ислямската република заяви, че ще продължи да развива своята ракетна програма, която според нея е за отбранителни цели.

"Нашето послание към враговете на Иран е, че ние ще защитаваме страната и нейните постижения. Посланието ни към нашите приятели е, че искаме да помогнем за регионалната стабилност", заяви иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащияни.

Иранската държавна телевизия излъчи няколкосекундни кадри от предполагаемото изстрелването на модернизирана версия на иранската ракета "Хорамшахр 4" с обсег на действие до 2000 километра, способна да носи бойна глава с тегло 1500 килограма.

Официалната агенция ИРНА съобщи, че ракетата с течно гориво е наречена "Кейбар" - препратка към еврейска крепост, превзета от мюсюлмански воини малко след възникването на исляма.

"Изключителните качества на произведената в страната ракета "Кейбар" включват бърза подготовка и време за изстрелване, което освен стратегическо я превръща и в тактическо оръжие", се отбелязва в материала.

Иран не признава Израел, който на свой ред смята Ислямската република за екзистенциална заплаха. Иран твърди, че неговите балистични ракети са важна възпираща и ответна сила срещу САЩ, Израел и други потенциални регионални противници, отбелязва Ройтерс.

Попитан за изстрелването на иранска балистична ракета, говорител на израелската армия заяви, че тя не коментира такива въпроси.

БТА