Министерството на външните работи на Китай заяви, че сведенията за китайски хакери, които шпионират критичната инфраструктура на САЩ, са кампания за дезинформация, водена от САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тези данни от западните агенции  не са подкрепени от доказателства", каза говорителката  на китайското външно министерство Мао Нин. Тя добави, че всъщност "САЩ са империя на хакерството."

Реакцията идва след серия от предупреждения от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия и от американска компания "Майкрософт", свързани с дейността на китайска хакерска група, известна като "Волт Тайфун". Групата буди безпокойство, тъй като се фокусира върху критична инфраструктура, в това число и комуникационни връзки между САЩ и Тихоокеанския регион, казват анализатори.

Компанията за киберсигурност "Секюруъркс", която заяви, че е реагирала на поне три хакерски атаки на "Волт Тайфун", казва, че групата полага постоянни усилия, за да прикрие следите от дейността си. Според експертите по киберсигурност хакерската група вероятно действа от името на Пекин.