"Топлофикация София" ще има 30 дни, в които да даде обяснение за необичайно високите сметки за парно за април, надминаващи тези през зимните месеци. Това реши след дискусия днес Столичният общински съвет.

Омбудсмана Диана Ковачева първа поиска енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да направят извънредна проверка на дружеството. По нейни данни то е произвело най-ниското количество топлинна енергия от началото на годината имено през април, от което следва, че сметките би трябвало да са по-ниски от тези през януари, февруари и март. Средномесечната температура също плавно се е покачила, от 3,9 градуса по Целзий през януари, до 9 градуса през април.

От ГЕРБ-СДС обаче обявиха искането й за немотивирано, без да адресират тези данни. Все пак, по предложение на "Патриоти за София", групата на ВМРО, традиционно подкрепяща управляващите, бе прието до 30 дни ръководството на "Топлофикация София" да предостави нужната информация, която да обясни високите сметки през април.

По-рано председателят на КЕВР Иван Иванов поиска същата информация, но в много по-кратък срок - 3 дни. Той подчерта, че формирането на месечните сметки се извършва по Методиката за дяово разпределение на топлинната енергия, за чието спазване трябва да следи енергийното министерство.

През тази година се очаква дружеството да има 11% ръст на печалбата - от 1,255 млрд. лева през 2022 г., до 1,398 млрд. лева през настоящата. Модернизацията му в посока производство на електроенергия е твърде скъпа, обясниха днес от ГЕРБ-СДС, защото ще изисква 2 млрд. лв. инвестиции, за които ще се води открита процедура по Закона за обществените поръчки тази година.