Радев необяснимо бави втория мандат: време е да се съставя правителството "Денков-Габриел", така както е договорено. То няма да има повече министри от ГЕРБ, но съставът му може да е малко по-различен от обявените досега варианти.

Това са подробности, важното е, че формулата дава поне девет месеца за страната да се успокои, да приеме бюджет и необходимите мерки за еврозоната и Шенген. Шансове и за двете има (и то не заради записите на Руди Гела).

Същевременно в тези месеци ГЕРБ, а защо не и ДПС, ще получат възможност - без да участват в изпълнителната власт - да решат вътрешно-партийните си проблеми. Кой кого стреля, кой какво е откраднал, кой кого е гърмял и или плашил. Гешев е тяхна рожба, сега е и тяхна мъка.

Но за да бъдат улеснени, ще получат законодателни гаранции за справедлив процес - и на досъдебно, и на съдебно ниво. Това не е малко, защото те с основание се страхуват от "бухалките", знаейки много добре как и защо са създадени. Ако справедливият процес се окаже пералня - честита им баня, както се казва. Правова държава сме.

Ако законите се приемат, ако работа се върши, този модел с ротация и вече с министри от ГЕРБ ще може да изкара цял мандат. Ако не - други формати или избори.

Това не е идеално решение от никоя гледна точка. Но е по-добро от всички останали и няма смисъл да се губи време, особено пък с "разкрития" от рода на тези на Руди. Голямото петно за ПП-ДБ е, че такъв човек им беше на листите, а даже участвал на ръководни срещи.

---

Позицията е от фейсбук профила на Даниел Смилов, заглавието и подзаглавието са на редакцията.