Започва втора турска нощ за размисъл - за разлика от нас, в южната ни съседка нямат цял ден без агитация, а единствено времето от 18 ч следобед до началото на изборния ден утре. Очаква се над 55 млн. избиратели да решат на балотаж кого искат за президент - досегашния държавен глава Реджет Ердоган, или обединената кандидатура на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Противно на социологическите проучвания, Ердоган не само че не загуби първия тур, ами бе първи с 49,52% - малко под нужното, за да спечели веднага. Кълъчдароглу получи 44.88% от вота, 5,17% отидоха в третия кандидат Синан Оган, а дори отказалият се преди вота Мухарем Индже получи 0,43%.

Стана ясно - до втория тур Кълъчдароглу трябва да обере вота за Оган и Индже, или Ердоган отново ще е президент.

Какво се случи от първия тур насам

Между двата етапа в избора за президент в Турция има две седмици, не една - но те се оказаха претрупани с политически совалки, преговори, ултиматуми и резки завои.

Бързо стана ясно, че симпатиите на ултранационалиста Синан Оган са за продан - той го обяви в прав текст и преговори бяха водени и с двете страни. На Кълъчдароглу бе поставено неизпълнимо условие - да скъса отношения с про-кюрдската Демократична партия на народа (HDP), която не е официална част от опозиционното обединение около него, но му даде сериозен тласък на първи тур. Тази замяна бе неизгодна за Кълъчдароглу - Оган може да му донесе малко над 5% в добрия случай, а HDP - близо 9%. 

Кълъчдароглу обаче откри друг път към вота на националистите, които не са му първи фенове, но мразят Ердоган повече. Това бе Юмит Йоздаг, лидерът на "Партия на победата", една от трите, подкрепили Оган на първи тур. След дълги преговори и редица условия от страна на Йоздаг, които симпатизантите на Кълъчдароглу преглътнаха, Партията на победата обяви подкрепата си за Кълъчдароглу.

Самият той изостри тона срещу управляващата партия, която задържа с помощта на националистическата си патерица мнозинство в парламента. Кълъчдароглу активно коментира казусите със сирийските бежанци в Турция и незаконните мигранти, като обеща да върне милиони обратно в страната им за пореден път.

Ердоган пък с увереност ходи на срещи със семейства, пострадали при земетресенията преди месеци в южна Турция, след които загинаха десетки хиляди, още повече останаха без домове. Въпреки призната вина на президента и неговото управление за разрухата, той спечели в много от най-силно ударените зони на страната.

За финал преди вота Кълъчдароглу покани Ердоган на дебат - очаквано обаче настоящият президент отказа - опонентът му искал "да става известен".

Балотажна математика

Преди да навлезем в математиката и възможните сценарий за утрешния ден, е важно да отбележим, че гласуването за балотажа в чужбина вече е приключило. И - изненада - има ръст на вече така или иначе впечатляващата активност - гласували са над 50 хил. души повече от първия тур.

Това са 3,4 млн. души от електората, мнозинството от тях в Германия, Франция и Нидерландия. Това не е непременно добра новина за Кълъчдароглу - на първи тур Ердоган водеше с над 60% почти навсякъде зад граница.

Идва ред и на математиката - на първи тур Ердоган взе 49,52%, или 27 133 849 гласа, Кълъчдароглу - 44,88%, или 24 595 178 гласа. 3 067 022 гласа, или 5,6%, отидоха при други кандидати.

За да спечели, Кълъчдароглу има нужда противникът му да не вземе нито глас повече, а той да получи 2 538 671 гласа, или 4,63% повече. Това означава, че е нужно мнозинството от гласувалите за Оган да послушат една от партиите, които го подкрепи на първи тур, а не самият кандидат. Или пък е нужна изненадваща още по-висока активност над сегашните 89%.

Друг важен елемент може да са невалидните гласове - над 1 млн. бюлетини не бяха отчетени за никой от кандидатите, а това са 1,83% от вота. По време на броенето миналата седмица имаше множество забавяния, и особено в провинцията - многократни преброявания на една и съща урна. Сигнали за манипулирани гласове, унищожени или повредени бюлетини, или такива, които са предварително отбелязани за Ердоган (и стават невалидни, ако се сложи печат за Кълъчдароглу), не липсваха. 

Наблюдателите на опозицията обаче обещаха да са много по-зорки на втори тур - и това може да се окаже ключово. Дори и с тези гласове обаче Кълъчдароглу може пак да загуби - а местната ЦИК е известна със своите симпатии към управляващите.