Скандалът с изтеклия запис от заседанието на "Продължаваме промяната" означава нарастване на подкрепата за "Възраждане" в евентуални нови избори, каза днес депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Той аргументира решението на ГЕРБ да замрази преговорите с ПП-ДБ и потвърди, че партията му иска предоговаряне на условията за съвместно управление, а именно - Мария Габриел да получи първия ротационен мандат на министър-председател.

"Няма друго решение в случая. Не може да останат без последствия нещата, които чухме в записа. Единственото възможно решение в тази ситуация - преговорите ще бъдат замразени, докато не се предоговорят някои условия. Разумно е Мария Габриел да получи втория мандат предвид ситуацията, възможни са всякакви варианти, но не бива да се спекулира", каза Митов в интервю за БНТ.

Той определи съдържанието на записа, огласен от депутата Радостин Василев  като "циничен разговор по различни варианти за злоупотреба с власт".

"За да бъдат размразени преговорите трябва да се гарантира, че властта няма да бъде упражнявана така както си говориха тези момичета и момчета. Няма посолство, което да приеме такъв разговор", допълни Даниел Митов.

По думите му казаното от Кирил Петков за съгласуваните с чуждестранни посолства назначения на шефове на служби е невярно и измислено. Никога посолства не са се месили в тази работа, заяви Митов.

"По този начин се налива гориво в двигателя на "Възраждане", добави той.

Преговорите могат да бъдат възобновени, когато Габриел получи гаранции, че няма да има овладяване на службите и на МВР, заяви Митов.

По думите му всички членове на бъдещия кабинет, освен Габриел и Николай Денков, трябва да бъдат експерти.