Експлозии разтърсиха украинската столица Киев при руско среднощно нападение, заяви кметът на града Виталий Кличко, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Взривове в Киев", написа Кличко в Телеграм. Той каза, че системата за противовъздушна отбрана е заработила в района и че над 20 руски дрона, движещи се към Киев, са били свалени досега. Нова вълна от дронове обаче се приближава към столицата, допълни той.

В нощта срещу неделя, 28 май, руснаците нанесоха най-масирания удар с ирански дронове камикадзе по Украйна, предаде украинският новинарски сайт НВ. Противникът е изстрелял 54 безпилотника, украинската ПВО е унищожила 52 от тях, се казва в съобщенинето.

Очевидци също съобщиха за няколко взрива след  като по-рано тази вечер бе обявена въздушна тревога за Киев и за голяма част от Украйна.

Според властите на Киев най-малко един човек е бил убит и трима души са били ранени при новите удари. Пояснява се, че убитият е 41-годишен мъж в Соломянски район на Киев. 

Очевидци на Ройтерс казват, че по време на въздушната тревога много хора са излезли по балконите си в Киев и някои от тях са започнали да скандират "Слава на противовъздушната отбрана".

Кметът Кличко съобщи, че е избухнал пожар, след като отломки от дрон са паднали върху седеметажна сграда, която не е жилищна, в района Соломянски. Районът е натоварен железопътен и въздушен транспортен хъб.

В Печорски район пожар е избухнал на покрива на девететажна сграда, причинен от паднали отломки от дрон.

От руска въздушна атака срещу украинския град Днипро са загинали трима негови жители, обявено по-рано за безследно изчезнали, предадоха украинските медии.

На руската дронова атака срещу украинската столица реагираха чуждестранни дипломати. Посланичката на Великобритания в Украйна Мелинда Симънс написа са Туитър, че това е бил "жесток подарък" за деня на Киев, 28 май. А посланикът на ЕС в Украйна Мати Масикас заяви в същата социална мрежа, че снощи взривовете в Киев са били повече отколкото при "обикновените бомбардировки", но че това "няма да прекърши духа на този мощен град". 

Зеленски благодари на съюзници за военната помощ и обяви санкции срещу Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на съюзниците Германия, Финландия, Канада и Исландия за новите оръжейни доставки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Във вечерното си обръщение той заяви, че тази подкрепа ще помогне за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна и като цяло на отбранителните й способности срещу руския терор.

Същевременно Зеленски обяви нови санкции срещу руски представители и компании. Той каза, че в украинския санкционен списък попадат 220 компании  51 лица, които "работят за терора". Повечето от тях са оръжейни компании, свързани с руски бизнеси или както заяви Зеленски това са компании, обслужващи войната. Той допълни, че не всички те действат на руска територия, но каза, че всички те ще бъдат подложени на международен натиск. Зеленски съобщи, че украинските власти събират данни за всички, които подкрепят руската война. Той каза, че украинските власти водят кампания за наказването на тези хора в глобален мащаб.