Някой иска да вземе държавата на концесия, решението за това как ще се излезе от тази ситуация носят парламентарно представените партии, това е тяхната отговорност пред българските граждани, отбеляза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, цитирано от БТА. Според него никой няма интерес да няма редовно правителството, избрано от Народното събрание. 

„Преговорите за съставяне на редовен кабинет се оказаха замразени, от ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно – че някой иска да вземе държавата на концесия”, каза той. 

Според него отговорността за решението за това как ще се излезе от създалата се политическа ситуация носят парламентарно представените партии.

„Те дължат това не само според Конституцията, дължат това на българските избиратели, на българските граждани. Мандатът, който трябва да бъде изпълнен, всъщност е отговорност и пред българските граждани, те са тези, които са изпратили народните избраници в Народното събрание“, заяви Гълъб Донев. 

Според него никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от Народното събрание.

„Иначе България винаги по всяко време има правителство, независимо дали ще е служебно или редовно. Държавата не остава без правителство, което да функционира и да води делата на държавата“, каза още премиерът. 

В момента имаме функциониращ парламент, доколко се занимава с нещата, които са според Конституцията, тоест да твори, да приема законите на държавата, е друг въпрос, но трябва да се създаде едно стабилно коалиционно мнозинство, което да излъчи редовно правителство, смята той. 

На въпрос защо президентът все още не връчва втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Гълъб Донев посочи, че според него, когато президентът връчва мандата, трябва да бъде убеден, че ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще. 

„Въпросът с мандатите не означава само през определен период от време те да бъдат връчени, съответно да бъдат изпълнени или неизпълнени, да се върнат празни папки или съответно папка с предложение с име на министър-председател, номинация съответно на министри и структура на Министерския съвет. С връчването на мандата започва да тече обратното броене. Тези седем дни, в които този, който получава мандата, задължително трябва да представи състав, не е само отговорност на мандатоносителя, на този, който ще получи мандата и а отговорност, която трябва да посочиш и да изпълниш и пред обществото. Когато президентът връчва мандат, той носи отговорност и пред българските избиратели, пред българските граждани“, каза Гълъб Донев. 

Преди определени дни имаше искане и желание от страна на политическите партии президентът да не бърза с връчването на втория мандат, за да могат да се водят преговори. Сега изведнъж се казва, че президентът нарочно стопира връчването на втория мандат. Тоест виждаме, че във всеки един момент, във всяка една ситуация политическите партии намират виновник, коментира той.  

Гълъб Донев определи като иновация в българския политически живот възможността за кабинет на ротационен принцип, която беше анонсирана преди дни от Мария Габриел – кандидат за премиер на ГЕРБ -СДС и акад. Николай Денков, номиниран за същия пост от „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

В Конституцията няма предвидена възможност за премиер-министри на ротация. Това означава, че след всеки девет месеца министър председателят съответно да подава оставка, което означава, че подава оставката и на Министерски съвет. Това отива в Народното събрание и там има процедура по избор на нов министър председател. Съответно с гласуване оставката може да не бъде приета.