Когато прахът се уталожи, стават ясни няколко неща:

Първо: Шести избори вече не изглеждат толкова страшни. Има шанс те да произведат по- ясен победител, а следователно - и по-стабилно правителство.

Шансовете на “Възраждане” обаче също растат. Коалиционните излагации я утвърждават като автентичната партия на протеста и на промяната.

Второ: Оригиналната промяна се изложи непоправимо и ще плати за това в урните, пардон - в машините, а може би - и в двете.

Трето: По конкретиката: за Плана за възстановяване и устойчивост толкова сме закъснели, че някой и друг месец няма да произведе съществена разлика. За еврото говорим от 2009 г., а за Шенген - от 2011 г. Да не забравяме, че решението на тези въпроси не зависи само от правителството в София. Да, важно е да имаме редовно, а не служебно правителство. Но при предшестващите редовни правителства в изминалите десет години особен напредък няма. Защо си мислим, че именно следващо редовно правителство със съкратен мандат и сменящи се премиери изведнъж ще реши тези брадясали въпроси? Ами, ако някой от ротационните премиери или формацията му решат, че сделката не се спазва и подаде оставка?

Четвърто: Без нов бюджет веднага можем. В закона пише какво се прави в такива случаи. Без доверие обаче България повече не може. Доверието е горивото на демокрацията (вижте пак Фукуяма). Именно тя е под заплаха, защото стигнахме дотам, че нито една от институциите не работи както трябва. Подозирам, че това би харесало на Владимир Путин, но то не значи, че непременно неговите тайни служби са го направили. Родната некадърност често с лекота постига техните цели. А че има кой отвън да се възползва от нея, едва ли има съмнение.

Пето: “Продължаваме промяната” попаднаха в капана на радикализма, който е провалял и предишни реформистки формации. Той отряза пътя им за маневри, които животът налага. Днес те са принудени да преговарят и да се молят за правителство с тези, които бяха обявили за непримирим враг. И да обясняват как то не било коалиционно. И това, естествено, води до разочарование, включително - сред твърдия им електорат. Те сами оскъпиха компромисите си за разлика от ГЕРБ-СДС. Затова, вместо да “изчегъртат” ГЕРБ-СДС, най-вероятно е да ги върнат на власт.