Зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов днес остро разкритикува главния прокурор Иван Гешев и го обяви в неподготвеност, шантаж на политици и  кампании за оклеветяване на опоненти.

Сарафов, който е в остър конфликт с Гешев от съобщението за опит за атентат срещу последния, се обяви в интервю за бТВ за "дълбока съдебна реформа", защото по думите му обществото повече не може да търпи такава прокуратура.

"По никакъв начин не желая да бъда главен прокурор, няма да бъда главен прокурор, не желая да изпълнявам и тази длъжност", декларира Сарафов.

Сарафов отрече да има пръст в прекратяването на делото заради снимките с шкафчета с банкноти и кюлчета злато в стаята на Бойко Борисов, за което Гешев вчера каза, че било прекратено, без негово знание, докато е бил в САЩ.

Сарафов отбеляза, че става дума за дела, като споменатото "чекмеджегейт" и "Барселона гейт" (по подозрения за съмнително придобит имот от Борисов в Барселона) са "само под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев".

"Прекратяването "е съгласувано с него персонално", каза Сарафов. "Прекратяването на т.нар. "чекмеджегейт" и активирането на "Барселонагейт" е танц на Гешев с политиците, така той им показва какво очаква той от тях. Очевидно това е танц, който той добре е овладял и танцува отдавна". 

Сарафов добави, че според него такива дела "трябва да приключват много бързо и много прозрачно", а не "да стоят на трупчета и да бъдат ползвани за политически шантаж". 

Той коментира и свои снимки, публикувани в "трибуквен" уебсайт, където той се вижда да разговаря в заведение с бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора си "Еврото". Сарафов каза, че снимките вероятно са отпреди три години, когато Гешев го поканил във въпросното заведение, а после не е отишъл на срещата, където се оказал Петров.

Сарафов каза, че снимките вероятно са дело на поддържано от Гешев незаконно частно външно наблюдение с цел да се събират компрометиращи материали за различни лица. С наблюдението се занимава лице, което Сарафов назова като Стефчо Банков. Снимките са се появили във въпросния сайт, когато се разбрало, че Сарафов е поканен за интервю в бТВ.

"Срещу мене се води кална, мръсна и непочтена война", каза Сарафов, добавяйки, че в нея Гешев "очевидно ... е човекът, който натиска копчето Enter".

Той добави, че "г-н Гешев многократно е бил в "Осемте джуджета" и се познава с Петър Петров, споменавайки заведението, дало името на разследване на Антикорупционния фонд. Сарафов каза, че това е едно от делата, които се държат "на трупчета" и към което той няма никакво отношение.

Сарафов обвини Гешев, че се опитва да го сплаши с проверката, която е наредил срещу него. Той добави, че сегашният главен прокурор е поел поста си със "със сериозен управленски дефицит" и че с течението на времето нещата във ведомството му не са се подобрили, а са са влошили.

"Гешев не може да отграничи собствения си интерес от този на прокуратурата", каза Сарафов