В "Продължаваме промяната - Демократична България" не са готови да отстъпят първата половина в ротационното премиерство на ГЕРБ-СДС, както поиска формацията на Бойко Борисов след изтеклия запис от среднощно заседание на Националния съвет на ПП. 

Това каза кандидатът за министър-председател на втората политическа сила акад. Николай Денков в интервю за бТВ днес, допускайки обаче още "деполитизация" на състава на евентуалното правителство.

"Със сигурност, да се смени ротацията, в момента такъв вариант не обсъждаме", каза Денков, заявайки, че и днес е говорил с кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и се надява да се срещне с нея утре или вдругиден.

Разговорът е бил за това как ще се управлява и как ще се сменят кадри и Денков декларира, че напълно се е съгласил с Габриел.

Денков е разговарял и със съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов, които също смятали, че не бива да има промени в ротацията.

Предстои приемане на сериозни закони и "трябва да има гаранция, че те ще се приемат по начина, по който са замислени", каза Денков, аргументирайки се, че не трябва да се сменя ротацията.

"Може да се деполитизира съставът на правителството", добави обаче той. "Размразяването (на преговорите, което ГЕРБ обяви вчера) трябва да започне от точката, до която сме стигнали".

"Няма как ние да вкарваме още политически лица, ако трябва, да деполитизираме още малко", каза още Денков.

Той обаче предупреди, че ако направят чисто експертен кабинет, няма да бъде ясно кой носи политическата отоговорност.

Кандидатът за премиер призова "първо да се успокоят емоциите след тези записи" и каза, че "те се разказват неправилно".

Самото заседание било емоционално, в 10 часа вечерта, участниците са говорили кратко и недостатъчно ясно и поради това думите им били тълкувани неправилно.

Денков каза, че не е ставало дума да се съгласуват с чужди посолства назначенията на шефове на службите за сигурност, а за това кандидатите за тези постове да имат достъп до нива на секретност в партньорските държави.