При над 99% преброени протоколи на балотаж в съседна Турция, вече на практика е ясно кой ще е следващият президент. Реджет Тайип Ердоган вече бе поздравен от емира на Катар и унгарският президент Виктор Орбан. А резултатите на 2 агенции сочат, че печели с над 52%, или 2,1 млн. гласове повече от опонента си - Кемал Кълъчдароглу

Държавната агенция "Анадолу" съобщава за ясна победа на Ердоган - с 52,07% на 47,93%. Частната "Анка" потвърждава, че Кемал Кълъчдароглу губи - солидно, с 52,05% за сегашния президент, срещу 47,95% за надеждата на опозицията.

Ердоган вече излезе с победна реч пред избирателите:

"Искам да благодаря на гражданите, които отидоха до урните и дадоха своя глас. Искам да благодаря на нашите хора, окито ни дадоха отговорността да управляваме страната за следващите 5 години. Ще сме достойни за вашето доверие", обеща той.

Според републиканците, около чийто кандидат се обедини опозицията в страната, много от гласовете за Кълъчдароглу не са преброени. Оспорване на резултата обаче едва ли ще има позитивен резултат - турската ЦИК, чийто уебсайт блокира, обичайно се съобразява с управляващите.

Бяха налице немалко сигнали за изборни нарушения, гласуване под натиск, имаше дори сбивания, особено в дълбоката турска провинция.

Появиха се и кадри на Ердоган, раздаващ пари в изборния ден:

Чрез промените в турската конституция през последния си мандат, Ердоган на практика превърна Турция от парламентарна република в държава с изключително силен президент. Икономиката пък е в най-сериозната инфлационна спирала, и то още преди COVID - от 2018 г., като лирата и борсите бавно се сриват.

Недоволството срещу Ердоган обаче изглежда не бе достатъчно, поне на първи тур, когато той бе първи, макар и с недостатъчните 49,52%.  Кълъчдароглу получи 44.88% от вота, над 5% обра третия кандидат, и в последните две седмици бе ключово къде ще отидат гласовете от него.

При около 70% преброени гласове "Анка", смятана за независима агенция, даваше малка преднина на Кълъчдароглу, която обаче се стопи след 19 ч - и по последни данни резултатите на двете агенци са почти идентични.

Забелязва се, че няма необичайното бавене на броенето в степен, в която се виждаше на първи тур - тогава резултатите излизаха много по-бавно и над 90% преброени гласове имаше чак след 20 ч.

Опонентът на Ердоган бе подкрепен от широко обединение на опозицията, в добавка с една от най-прогресивните партии, а в последните две седмици спечели подкрепата дори на част от крайните националисти - което се потвърждава в хода на преброяването. Засега изглежда да е било недостатъчно.

Това означава и пълна победа на изборите за Ердоган и неговата Партия за справедливост и развитие - макар да загуби места от предишния вот, на парламентарните избори преди две седмици ПСР и крайнодесните й партньори все пак запазиха мнозинство.