Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви днес, че застава зад всяка своя дума в изтеклия крамолен запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната" миналата седмица.

„Отрязани са определени части от мои изказвания – като това за съгласуването на службите или че трябва да се направят промени в държавната администрация. Абсолютно заставам зад тези си думи. Това са думи, които съм казвал на избирателите”, каза Василев.

По думите му преговорите между кандидатите за премиер на ПП-ДБ академик Николай Денков и на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще продължат, когато могат.

„Властта за нас не е самоцел. Властта е, за да могат да се свършат полезни неща за страната – Еврозоната, Шенген, почистване на правосъдната система”, каза Василев.

Всичко, съдържащо се в записите се е знае и от избирателите на ПП и от ГЕРБ.

„Цялата мелодрама, която се опитва да се развие около това нещо, може би е с цел да се извади някакво предимство в преговорния процес”, каза Василев.

„Ако отстъпките са, за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има. Ако са, за да се направи нещо полезно за страната и те не пристъпват това, което сме обещали на нашите избиратели, това е в ръцете на академик Денков да говори”, каза Василев.

На въпрос дали трябва да се промени ротацията и Мария Габриел да е премиер в първите 9 месеца, Василев отговори, че по негово лично мнение не трябва.

„Очаквах да има атака срещу това правителство, срещу опита за съставянето му. Има много силни интереси то да не стане”, каза Василев. "Това са интересите, които ни докараха до това да сме най-бедната държава в Европа и да не сме пълноправен член на ЕС. Намерили са член, излязъл е запис чрез него, иначе щеше да е през някоя от жълтите медии. В България службите се занимават с интриги, не със защита".

"Представете си компютрите на едно министерство да се използват като плацдарм за хакерски атаки и проникване от Русия към партньорските служби. Как с тези служби се влиза в Шенген? Те не могат да хванат финансово разузнаване, милиони, изтеглени на каса. "Наши хора" означава хора, на които имаме доверие и те са одобрени от партньорските служби, които е необходимо условие, записано в закона. Никой не е одобрявал нищо, става дума за съгласуване от партньорите ни от съюзите, в които участваме. Важните решения се вземат от нас и се консултират. България взема сама решения за себе си, но водим колективна политика", заяви Василев. 

Той потвърди, че ПП искат да сменят състава на всички служби в страната, както е направил президентът чрез служебното правителство.

"Има дълбоко проникване на руски интереси в нашата система за сигурност. В момента се провежда политика на отдалечаване на България от ЕС и от НАТО. Имали сме разговори, че трябва да се промени законът за държавните служители и част от директорите на дирекции да се сменят с политическия кабинет, не само PR-ите.  Когато някой се опитва да заобиколи закона с фалшив болничен, за не си получи разпореждането по законен ред. Пералнята е съдебната система, ако не се почисти тя, няма да се почисти държавата", каза Василев.