След преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган водачът на групата на дясноцентристката Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (най-голямата в ЕП) се изказа открито за прекратяване на процеса по присъединяване на Турция към ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Последните няколко години показаха, че тясното партньорство е важно, но никой не иска Турция да стане пълноправен член на ЕС - нито Турция, нито ЕС", заяви Манфред Вебер в интервю, публикувано в издания на германската медийна група "Функе".

"Трябва да прекратим този процес, защото той повече пречи на по-добрите отношения, отколкото ги подкрепя", каза председателят на ЕНП и добави, че очакванията след победата на Ердоган са ясни.

"Особено за постигането на мир между Украйна и Русия, а също за миграционната политика, икономическата модернизация и кипърския въпрос, ни е нужно сътрудничество. Сега Ердоган трябва незабавно да се съгласи с членството на Швеция в НАТО", допълни той.

Кипър е разделен от 1974 г. след гръцки преврат и турска военна интервенция. Многобройните посредничества на ООН за преодоляване на разделението не се увенчаха с успех. Кипър е член на ЕС от 2004 г., но законите и разпоредбите на съюза се прилагат само в южната част на страната, в която има гръцко мнозинство.    

Турция наложи вето на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като се позова на липсата на ангажираност на Стокхолм в борбата с "терористичните организации", като Анкара има предвид най-вече Кюрдската работническа партия (ПКК).