Командващият сухопътни сили на Украйна генерал Александър Сирски е посетил войските в Лиманското направление (на североизток) и е казал, че те скоро ще преминат към настъпателни действия. Това съобщи самият Сирски в Телеграм, цитиран от украинската агенция УНИАН. 

Украйна е нанесла снощи серия артилерийски удари руски бази и складове край окупирания Мариупол, на брега на Азовско море, които преди са били смятани за недостъпни, съобщи в Телеграм Мариуполският градски съвет. Поразяването на тези обекти вероятно се дължи на доставените на Киев от Великобритания ракети "Сторм шадоу", които имат далекобойност 300 километра.

След масираните атаки с ракети и дронове в нощта на събота срещу неделя (27-28 май) и в понеделник сутрин (29 май) Русия е увеличила бойните си кораби с хиперзвукови ракети "Калибър" на борда в Черно море, съобщи украинското оперативно командване "Юг", цитирано от същата агенция. То смята, че от този район 20 такива ракети са насочени към Украйна.

Вячеслав Гладков, губернаторът на руската погранична Белгородска област заяви пред руски медии, че Москва трябва да анексира съседната Харковска област в Украйна, за да прекрати атаките и диверсиите срещу обекти в Белгородска област. 

Гладков каза днес, че няколко селища са били обстрелвани едновременно от украинските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление, публикувано в Телеграм, той съобщи, че две индустриални съоръжения на границата на град Шебекино са били обстрелвани и четирима служители са пострадали, а няколко населени места са останали без ток.

Белгород, който е на границата с украинската Харковска област, многократно беше под обстрела на киевските сили от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва агенцията. 

Миналата седмица украинските сили предприеха мащабно трансгранично нападение срещу няколко погранични села, като за кратко превзеха няколко селища, преди да се изтеглят през границата.

Киев почти никога не поема отговорност публично за нападенията в Русия и в контролирани от Русия територии в Украйна, но каза, че унищожаването на инфраструктурата е подготовка за планирано сухопътно нападение.

Руският президент Владимир Путин вчера нареди да затягане на сигурността по границата, за да подсигури "бързо" руско военно и гражданско преминаване в украинските региони, които в момента са под контрола на Москва.