Испанският премиер Педро Санчес насрочи предсрочни парламентарни избори на 23 юли, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори. Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

Затрудненията на Санчес и испанските социалисти започнаха в момент, когато Мадрид се готви да поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, отбелязва Асошиейтед прес.

"Взех това решение предвид резултатите от произведените вчера избори", подчерта премиерът. Той добави, че е разговарял с крал Фелипе Шести и по-късно днес ще свика специално заседание на кабинета, за да разпусне парламента.

"Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата", подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

"Въпреки че вчерашните избори имаха местен и регионален обхват, значението на вота е послание, което надхвърля тези рамки", заяви Санчес в излъчена по телевизията реч. "Вярвам, че е необходимо да отговорим и да подчиним демократичния си мандат на волята на народа."

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г. В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия "Сиудаданос".

"Това е неочаквано", смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет "Карлос Трети". "Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро".

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната "Вокс", за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата, отбелязва АП.