Най-малко един човек загина и трима бяха ранени в Киев при падането на отломки върху жилищна сграда, след като Русия предприе днес поредната си въздушна атака срещу украинската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През нощта на 30 май Русия атакува украинската столица с 31 ирански дрона "Шахед". 29 от тях бяха свалени, съобщи Униан.

"Почти всички безпилотни летателни апарати бяха поразени в покрайнините на столицата и в небето на Киев", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че най-малко един човек е загинал, че един е приет в болница и че други двама са ранени.  

Това е третата атака срещу украинската столица за 24 часа - понастоящем не е ясно какъв е броят на дроновете, използвани от Русия при днешното нападение, отбелязва Ройтерс.

През май Русия подлага Киев на непрестанни атаки с дронове и ракети. Нападенията се извършват предимно през нощта, за да въздействат на психиката на хората, заявиха украинските власти.

Днешната атака е 17-ото въздушно нападение на Русия срещу Киев този месец. Вчера имаше две атаки срещу украинската столица, отбелязва Ройтерс.

ЕК с послание към борещите се за мир

Говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано осъди масивните атаки срещу Киев, които Русия осъществява всеки втори ден през този месец, както и нападенията срещу населените места близо до фронтовата линия в източната част на Украйна.

„Тези атаки показват, че Русия продължава да нанася безразборни удари по цивилното население по вероломен и варварски начин. Те са и ясен отговор за тези, които се борят за мирен процес. Те показват, че Путин не иска сериозно да спре войната и желае да продължи ескалацията си срещу Украйна“, каза той.