В териториалните води на скандинавските страни е забелязана белуга с нашийник. Местните власти смятат, че тя може да е руски "шпионин". На нашийника на кита има надпис "Снаряжение Петербург 2019", предаде руската версия на "Свободна Европа".

В неделя белугата била открита в териториалните води на Швеция, недалеч от югозападния бряг на страната. Според шведски зоолози водата в региона е твърде топла за бозайниците, които обикновено живеят по-близо до Арктическия кръг. Експертите смятат, че китът е плувал на юг в търсене на партньор или компания.

Това не е първата поява на белуга във водите на Скандинавия. За пръв път подводен "шпионин" бе забелязан във водите на Норвегия през април 2019 г. Нашийникът на забелязаната тогава белуга беше оборудван със стойки за видеокамери. Китът бил обучен да следва кораби. Предполага се, че е избягал от военна тренировъчна база или изпратен "на мисия", но по пътя е загубил системата си за наблюдение.

Животното получи прякора "Хвалдимир" - от норвежката дума hval (кит) и името на руския президент Владимир. Сега "Хвалдимир" е на около 14 години. Зоолозите твърдят, че той не се страхува от кораби и е приятелски настроен към хората: очевидно комуникацията му с тях не е чужда.

През 80-те години съветската армия разработи програма за обучение на делфини за откриване на подводни мини. Тази програма била закрита през 90-те години. През 2017 г. руският държавен телевизионен канал "Звезда" съобщи за програма за обучение на белуги, тюлени и делфини за военни цели.