САЩ може да изпратят на Украйна ракети с обсег до 300 км.

Това намекна американският президент Джо Байдън пред репортери. На директен въпрос: "Време ли е да доставите ATACMS на Украйна?", държавният глава отвърна:

"Това все още може да се случи".

ATACMS (Армейска тактическа ракетна система) е американска ракета с обсег до 300 км, която осигурява способност за атака, надхвърляща възможностите на съвременните гаубици и ракетни системи. Чрез нея украинските войски биха могли да поразят цели в Крим.

От началото на войната Вашингтон отказва да достави ракетите, въпреки многократните призиви на Киев. Главните причини за упорството са две. Първо - САЩ не разполагат с достатъчен резерв от ракетите, по данни на Пентагона. Второ - украинците могат да ги изстрелят по обекти навътре на територията на Русия и да предизвикат ескалация на конфликта, каквато Америка се старае да избегне. 

В началото на май Обединеното кралсто обяви, че е доставило на Урайна своя еквивалент на ATACMS - ракетите Storm Shadow, които могат да поразят цели на разстояние над 250 км. Западни военни експерти спекулират, че е възможно решението на Лондон да влияе и на позицията на САЩ по въпроса.