Трябва да си уплътним противовъздушната отбрана (ПВО).

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РБК. Тази сутрин дронове поразиха няколко сгради в Москва, предаде Ройтерс. По данни на руски официални лица безпилотните апарати са причинили "незначителни" щети. Високопоставен руски политик заяви, че три от безпилотните самолета са били свалени над престижното предградие Рубльовка на руската столица, където се намира официална резиденция на президента Путин.

Държавният глава увери, че системите за ПВО на Русия са функционирали нормално.

"Ясно е какво трябва да се направи, за да се уплътни противовъздушната отбрана на Русия", подчерта Путин. "Ще го направим", добави той.

Путин обвини Украйна в терористична дейност и заяви, че Киев е избрал пътя на сплашване на руски граждани.

"Загрижен съм за опитите да се провокира ответна реакция на Русия. Очевидно на това разчитат. Те ни провокират да предприемем огледални действия. Ще видим какво ще направим".

Всъщност идентични действия има - тази нощ руски дронове атакуваха за пореден път украинската столица и убиха един човек.

Путин заяви, че конкуренцията между Руската федерация и Украйна след разпадането на Съветския съюз е била неизбежна, но се предполагало, че ще протече по цивилизован начин. След това обаче на власт дошли русофоби, които под диктовката на Запада създали антируски настроения в страната. 

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече Киев да е пряко замесен в нападението с дронове срещу Москва, но заяви, че Украйна наблюдава събитията с удоволствие, и прогнозира увеличаване на този тип атаки, предаде Ройтерс.