Френският президент Еманюел Макрон направи днес публична забележка на своята министър-председателка Елизабет Борн заради нейни остри квалификации по адрес на крайнодесния Национален сбор. 

В радиопредаване в неделя Борн нарече на тази партия "наследница на Петен" с "опасна идеология".

Филип Петен е френски генерал от Първата световна война, който оглавява колаборационисткия режим с окупационните нацистки власти във Франция през Втората от 1940 до 1944 година. След нея е осъден на смърт, но присъдата му е трансформирана в доживотен затвор заради военната му биография и напредналата му възраст. Умира през 1951 г.

Трябва да се избягва противопоставянето на Сбора сега воден от Жордан Бардела с "думите на 90-те години" и с "морални оценки" заяви държавният глава, цитиран от новинарската телевизия Бе Еф Ем, по време на заседания на правителството във вторник, 30 май.

"Няма да успеете да накарате милиони французи, които са гласували за крайната десница, да повярват, че това са фашисти", смъмри той още Борн по информация за в. "Паризиен" и потвърдена от Бе Еф Ем.

На последните избори през 2022 година Макрон спечели втори петгодишен мандат, побеждавайки на балотаж кандидатката на Сбора Марин Льо Пен, но президентската партия "Ренесанс" загуби мнозинството си в Националното събрание и зависи от останалите, за да прокарва законодателството си.

"Изобщо не вярвам в нормализацията на Националния сбор", беше казала в неделя Борн. "Мисля, че не трябва да се омаловажават идеите му, идеите му са все едни и същи. Така че сега Националният сбор им придава (други) форми, но аз продължавам да мисля че това е опасна идеология“, добави тя.

„Никога не съм чул Марин льо Пен да осъжда това, което може да е било историческите позиции на нейната партия и мисля, че промяната на името не променя идеите, корените“, добави правителствената ръководителка, квалифицирайки Сбора като „абсолютен наследник на Петен".

Самата Льо Пен многократно е настоявала, че противниците ѝ водят срещу нея "семантична война", пришивайки ѝ етикети като "крайнодясна" или дори "фашизоидна". Спорен нея Сборът е консервативна и патриотична формация. Тя успя да разшири значително социалната база на партията, основана от баща ѝ Жан-Мари Льо Пен през 1972 г. под името "Национален фронт", смекчавайки радикалните му позиции и реторика и накрая, изключвайки го от нейните редици.

Льо Пен нарече думите на Борн "отвратителни и недостойни". По думите ѝ те са "неприемливи за първата опозиционна партия, за нейните депутати, за хилядите ѝ избраници и за милионите французи, които тя представлява".  

Бардела изрази съжаление за "тежките, лъжливи и обидни думи", които "мърсят милионите французи, които гласуват за Националния сбор"

Миналия април Макрон предупреди, че Льо Пен "ще дойде (на власт), ако не съумеем да отговорим на предизвикателствата пред страната и ако си създадем навика да лъжем или да отричаме реалността".

Според президента на републиката Сборът играе "популистки и демагогски" и затова на политическата му тактика управляващите трябва да отговарят с "проекти за реиндустриализация, екология, ред и борба за нашите обществени услуги", за да извадят "хората от отчаянието, мизерията и гнева".