Европейската комисия засега не е обсъждала възможността да предложи отлагане на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Това заяви днес зам.-председателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Тя говори след заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

ЕС остава разтревожен за върховенството на закона в Унгария и Полша, каза още Йоурова. Положението в двете страни, извършените реформи, напредъкът и касво още е необходимо да се направи бяха главна теза на днешния Съвет.

По отношение на Полша има видим напредък, но въпросът с независимостта на съдиите не е решен.

В Унгария продължава да има недостатъци в сферата на изборното законодателство, независимостта на националния омбудсман и на местния медиен регулатор, както и по отношщение на държавната реклама в медиите. Налице са обаче известни постижения по отношение на независимостта на съдиите и в борбата с корупцията и конфликта на интереси.

Изплащането на средства за Полша по европейския бюджет за възстановяване на икономиката от пандемията ще подлежи на по-нататъшна оценка, каза Йоурова.

За Унгария изплащането на средства от ЕС ще зависи от изпълнението на договорените с Будапеща условия. Засегнати са средствата по няколко бюджетни пера, сред които за икономическо възстановяване и за сближаване, уточни еврокомисарят.

Утре Европейският парламент ще дебатира ситуацията с върховенството на закона в Унгария. Евродепутатите ще обсъдят въпроса с насроченото за втората половина на 2024 г. унгарско председателство на Съвета на ЕС. Европейски медии, съобщават, че е възможно да бъде поискано отлагане на унгарското председателство.

А на 1 юни евродепутатите ще гласуват резолюция за опитите на правителството на Виктор Орбан да подкопае основополагащите ценности на ЕС.