Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа политическо убежище в България на руснака Александър Стоцки, който бяга от Русия веднага след началото на войната срещу Украйна, съобщава „Свободна Европа“. Мотивът на съда е – няма основание да се смята, че властите в Русия предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите.

27-годишният руснак е бил наблюдател на изборите в щаба на московски опозиционни политици и поддръжник на платформата "Умно гласуване" на Алексей Навални.

Стоцки пристига в София на 25 февруари 2022 г. с последния директен полет от Москва с едногодишна виза.

Едно от първите неща, които прави у нас е да протестира пред руското посолство в София с плакат: „Спрете войната”. След това участва в протести срещу военната агресия на Москва и иска убежище от страх, че в родината си ще бъде репресиран или пратен на фронта.

Междувременно властите в Русия го мобилизират.

Решението на ВАС е третото на българска институция, която му отказва закрила - първо Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а след това и Административният съд София-град постановяват, че няма опасност за него в родината му. От ДАБ дори преценили, че „че вероятността да е бил призован за мобилизация за предстоящата "военна операция" в Украйна е несъществена“, въпреки получената призовка.

Сега и състав на ВАС с председател Румяна Борисова потвърждава тези решения.

"Няма основание да бъде прието, че официалните власти в Руската федерация предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволството от политиката на президента", пише в съдебното решение.

Според магистратите "не са установени сериозни и потвърдени основания да се счита, че единствено на основание присъствието си на територията на държавата си по произход - Руска федерация, жалбоподателят би бил изправен пред реален риск да стане обект на заплаха". А "от изложената бежанска история на жалбоподателя не се установява срещу него да е било осъществено преследване".