Страните членки (Съветът) на ЕС наложиха санкции на петима души заради дейността им срещу европейската интеграция на Молдова. Сред тези хора са олигарсите Илан Шор и Влад Плахотнюк.

Други двама души, свързани с Молдова, са наказани за дейности, насочени срещу Украйна.

Ограничителните мерки са по две наказателни рамки. Първата е наскоро установеният санкционен режим, насочен срещу подкопаването или заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. Втората е за подкопаване на териториалната цялост и суверенитета на съседна Украйна.

По първата рамка са санкционирани петима души.

Илан Шор е бизнесмен, роден в Израел. Той оглавява проруската партия ШОР и участва в незаконно финансиране на политически партии в страната и и подбуждане към насилие срещу политическата опозиция. Партия ШОР заплаща и обучава лица с цел предизвикване на безредици и размирици. През април т.г. Апелативният съд на Кишинев осъди Илан Шор на 15 години затвор и конфискация на активи на стойност 254 милиона евро за измама и пране на пари по делото „Банкови измами“. Средствата от тези измами и връзките с корумпирани олигарси и образувания, базирани в Русия, все още се използват за изкуствено създаване на политически размирици в страната.

Георге Кавкалюк е бивш зам.-началник на Главния полицейски инспекторат на Молдова. Организирал е и е участвал в придружените от насилие протести през октомври 2022 г. заедно с Илан Шор. Кавкалюк е набирал бивши полицейски служители и създаване на паравоенна групировка за защита на използващите насилие демонстранти срещу правителството. Основава т.нар. правителство в сянка, чиято цел е да замени демократично избраното правителство в Кишинев.

Марина Таубер е зам.-ръководител на партията ШОР и депутат в парламента на Молдова. Срещу нея е повдигнато обвинение по делото „Банкови измами“. Тя е и обект на разследване по две наказателни дела, свързани с незаконно финансиране от организирана престъпна група и фалшифицирането на доклада за финансовото управление на ШОР. Таубер е сред основните организатори на протестите в страната. Тя е използвала специални инструменти за комуникация, за да даде преки указания на председателите и зам.-председателите на териториалните офиси на ШОР в Молдова как да привлекат хора на демонстрациите, да организират транспорта и как да получат парите за възнаграждението на хората.

Игор Чайка е руски бизнесмен, син на Юрий Чайка - бивш руски правосъден министър и главен прокурор.  Чайка-младши е отговорен за насочването на пари в подкрепа на проектите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в Молдова, насочени към дестабилизиране на страната и подчиняването й на Кремъл.

Влад Плахотнюк е обект на многобройни наказателни производства в Молдова, свързани с престъпления във връзка с присвояването на държавни средства и незаконното им прехвърляне извън страната. Той е обвинен по делото „Банкови измами“. Разследван е и за подкупване на бившия проруски президент Игор Додон с пари в брой в замяна на политически услуги.

По втората политическа рамка Съветът санкционира двама души.

Александър Калинин е молдоски политик и ръководител на Партията на регионите на Молдова. От началото на войната в Украйна през 2022 г. той пътува в окупираните райони и оказва подкрепа на руските военни сили. Публично популяризира руските символи на нахлуването и действията на Москва в Източна Украйна.

Григоре Карамалак е руски и молдовски бизнесмен. Той упражнява контрол над руската фондация IFAVIS, чрез която е участвал в организирането на патриотични и спортни прояви в окупираните територии в Източна Украйна с подкрепата на окупационните органи.