КНДР призна за авария при изстрелването на разузнавателния сателит, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Причините за инцидента при изстрелването на разузнавателния спътник на КНДР са проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото. Според днешно съобщение на държавното радио "Гласът на Корея" тази гледна точка е застъпвана от севернокорейската агенция за изследване на космоса.

Ракетата, изстреляна от КНДР, не е излизала в открития космос, съобщи японският телевизионен канал Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени източници, предадоха световните агенции.

Ракетата е изчезнала от радарите по време на полета, част от нея е паднала в морето близо до западния бряг на Корейския полуостров. Военните на Република Корея съобщиха, че ракетата на КНДР може да е избухнала във въздуха.

В понеделник японската брегова охрана обяви, че Северна Корея възнамерява да изстреля първия разузнавателен сателит на страната между 31 май и 11 юни. 

Севернокорейска ракета, изстреляна днес, е паднала в Жълто море западно от южнокорейския остров Очеондо, съобщи агенция „Нюз-1“ (News-1), позовавайки се на южнокорейски военни източници.