Сега е моментът членовете на НАТО да финализират присъединяването на Швеция към алианса, заяви при посещение в Швеция и други скандинавски страни вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в северния шведски град Люлео Блинкън отбеляза, че Швеция е предприела забележителни стъпки в отговор на опасенията за сигурността, изразени от членуваща в НАТО Турция, и многократно е доказала агажимента си към алианса.

"Смятаме, че сега е моментът и няма причина да не продължим напред", каза държавният секретар.

Той отхвърли предположението, че съгласието на Турция за присъединяването на Швеция към алианса може да бъде свързано с продажбата на изтребители Ф-16 на Анкара, въпреки че Джо Байдън намекна за подобна връзка. 

По-рано през деня Турция призова Швеция да предприеме съдебно преследване на лицата, отговорни за прожектирането на знамето забранена групировка върху сградата на шведския парламент в деня, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели балотажа на президентските избори.

"Поддържаме постоянен контакт с турските си колеги във връзка с този специфичен въпрос“, каза шведският премиер Улф Кристершон на днешната пресконференция в Люлео. 

"Имаме меморандум и го изпълняваме, а последната част от него ще влезе в сила на първи юни и ще включва ново законодателство за борбата срещу тероризма“, допълни Кристершон и подчерта, че това е важна стъпка, която отговаря на исканията на Турция.

Анкара ратифицира членството на Финландия в НАТО в края на март, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция, тъй като смята, че Стокхолм приютява членове на терористични групировки, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.