Американка, която по време на предизборната кампания през 2020 г. обвини президента на САЩ Джо Байдън в сексуално посегателство, извършено през 90-те години на миналия век, поиска руско гражданство от президента Владимир Путин вчера по време на интервю, дадено в Москва, предаде Би Би Си.

Петдесет и девет годишната Тара Рийд се появи в интервю за медията "Спутник" заедно с руската депутатка Мария Бутина, лежала в американски затвор заради опит да проникне в американски политически кръгове.

Рийд каза, че е пристигнала в Москва като обикновена туристка, но се е почувствала "в безопасност за първи път от много дълго време".

Американката разказа, че е решила да остане в Русия завинаги, след като републиканец ѝ казал, че в САЩ е в опасност. Става дума за върлия тръмпист и конгресмен Мат Гейц - почитател на Путин, който активно се опитва да блокира подкрепата на Америка за Украйна. През последните три години Гейц бе разследван за сексуален трафик. В началото на 2023 г. министерството на правосъдието прецени, че няма достатъчно доказателства, за да заведе дело. Този детайл от биографията на Гейц е любопитен от гледна точка на опитите на Рийд, която явно поддържа връзка с консерватора, докато се представя като жертва на сексуално насилие.

През март 2020 г. Рийд скандализира американската общественост, като обвини тогавашния кандидат-президент Джо Байдън, че я е изнасилил през 1993 г. в коридор в сградата на Конгреса на САЩ, докато той е бил сенатор, а тя - служителка в екипа му. Демократът категорично отхвърли обвинението. Впоследствие медиите разкриха множество лъжи в твърденията на американката, която постоянно променяше детайли около предполагаемото травмиращо събитие. В крайна сметка показанията й не бяха използвани като оръжие от щаба на Тръмп, за когото "сексуално насилие" е особено чувствителна тема. 

"Желая да поискам руско гражданство от президента Владимир Путин", обяви Рийд, като обеща да бъде "добра гражданка".

От началото на руската инвазия в Украйна Рийд е отявлен поддръжник на насилниците. Това е видно от профила й в "Туитър". Тя не публикува собствени размисли по темата, вместо това се прикрива зад лъжливите твърдения на журналисти с открити симпатии към Москва като Глен Грийнуолд, Макс Блументал и други.

А тук може да видите вероятно един от най-гордите моменти в живота на Рийд. На 6 август 2022 г. тя бе наградена от крайнолявата путинофилска организация "Център за политическа иновация", на събитие, озаглавено "Да се обединим срещу империалистите".