Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви днес, Великобритания е "вековен враг" на Москва и че тези британски ръководители, които улесняват войната в Украйна могат да се смятат за законни военни цели, предаде Ройтерс.

Медведев, отговаряйки на коментара на британския външен министър Джеймс Клевърли, че Украйна има право да предприема военни действия отвъд границите си, каза, че "безумните ръководители" на Великобритания ще трябва да си спомнят, че страната им може "да бъде смятана, че се намира във война".

"Обединеното кралство действа като съюзник на Украйна, предоставяйки военна помощ във формата на въоръжение и специалисти, тоест води де факто една необявена война срещу Русия", написа Медведев в Туитър.

"Следователно, който от държавните ѝ ръководители (бил военен, бил политически, улеснява войната) мо же да се смята за законна военна цел", добави той.

Клевърли направи коментара си по време на пресконференция в естонската столица Талив вчера в отговор на въпрос за нападението с безпилотни апарати срещу Москва ден по-рано. Украйна заяви, че няма нищо общо с атаката.

"Украйна има легитимно право на самозащита. Тя има легитимно право да прави това в собствените си граници, разбира се, но и има право да използва сила и извън границите си, за да подкопава способността на Русия да атакува самата Украйна", каза вчера Клевърли по време на съвместната пресконференция с естонския си колега Маргус Цакна.