"Финансовата сметка на държавата не може повече да стои в изчакване. Работата по законопроектите за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и за бюджетите на Държавното общество осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса се оказа в хладилника."

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. 

"Тъй като работата по законопроектите за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и за бюджетите на Държавното общество осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса се оказа в хладилника, се наложи служебното правителство да предложи на Народното събрание следващ вариант за решение, който да даде възможност малкото време, което остава до изтичането на действието на удължителния закон за бюджета, да гарантира функционирането на обществените системи", каза Донев. 

Той припомни, че вчера правителството е приготвило и внесло в Народното събрание предложение за продължаване на действието на удължителния закон за Държавния бюджет на Република България за 2023 г. с още три месеца.

С продължението на продължението на закона за бюджета ще се осигурят плащанията от държавата към хората до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., добави премиерът. 

"Да се погрижим за счетоводните записи на държавата", поиска още той.