Войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово в сряда поставиха метални огради и бодлива тел в северен град след сблъсъци с етнически сърби, в които бяха ранени 30 войници от международния контингент, предаде Асошиейтед прес.

Стотици етнически сърби започнаха да се събират пред общината в Звечан, 45 километра северно от столицата Прищина, в повторно усилие да превземат канцелариите на една от общините, където етнически албански кметове заеха постовете си миналата седмица.

НАТО реши да изпрати още 700 войници в Северно Косово, за да помогнат те да бъдат потушени протестите, придружени от насилие, след сблъсъците в понеделник.

Противопоставянето започна миналата седмица, след като етнически албански представители, които бяха избрани в гласуване, бойкотирано от мнозинството сърби, влязоха в общинските сгради, за да встъпят в длъжност. Когато сърбите се опитаха да им попречат, косовската полиция в Звечан използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, като това доведе до сблъсъци с натовските войски, в които 30 войници от международния контингент бяха ранени.

Етническите сърби настояваха, че както албанските кметове, така и косовската полиция трябва да напуснат Северно Косово.

Сърбия постави своите въоръжени сили в най-високата степен на бойна готовност и изпрати още войски до границата с Косово.

Косово е бивша провинция на Сърбия, чиято декларация за независимост от 2008 година Белград не признава. Етническите албанци са мнозинството от населението, но Косово има бунтовно сръбско мнозинство в северната си част, която граничи със Сърбия.