Русия, доскоро един от главните играчи на международния оръжеен пазар, спира износа на патрони и гилзи до края на годината, съобщиха агенциите ТАСС и РИА Новости.

Забраната оповести днес правителството отбелязвайки, че тя се отнася както за гражданското, така и за военното нарезно огнестрелно оръжие. Тя очевидно е наложена от недостиг на боеприпаси, след като войната в Украйна навлиза в нова интензивна фаза.

Мярката има за цел "осигуряването на дейността на подразделениата на Въоръжените сили на Руската федерация, на другите войски, воински формирования и органи..., намиращи се на териториите на чуждестранни държави", се казва в документа, публикуван на правителствения уебсайт.

„Забраната не се отнася за износа на патрони и снаряди за осигуряване на дейността на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования“, се казва в доклада.

Правителството е подготвило това решение в изпълнение на президентски указ за специални външноикономически мерки. Подчертава се, че то е насочено към защита на националните интереси, отбелязва РИА Новости.

Освен в Украйна, Русия има свои войски в Сирия и поделения на частната наемническа група "Вагнер" в няколко африкански страни.