Прокуратурата в Германия арестува седем заподозрени поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава" след мащабни обиски тази сутрин.

Претърсени са жилища в 10 провинции. Те са извършени във връзка с предполагаема мрежа за финансиране на ИД.

Полицията е иззела множество доказателства - по-специално писмени документи, носители на данни, средства за комуникация, пари в брой, крипто портфейли и оръжия.

Четири от арестите са извършени в Северен Рейн-Вестфалия, а по един - в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Бремен. Мъжете и жените - предимно с германско гражданство - са обвинени от висшия прокурорски орган на страната в подкрепа на терористична организация.

Според федералната прокуратура обвиняемите принадлежат към международна мрежа, която е насърчавала терористичните дейности на Ислямска Държава в Сирия, като е дарявала пари. От 2020 г. насам поддръжници на Ислямска Дължава от Сирия са публикували в каналите на Telegram обяви за парични плащания в полза на терористичната групировка. Според доклада в мрежата са участвали финансови посредници, които са събирали средства и са предоставяли сметки за дарения.