Федералното министерство на външните работи обяви закриването на четири руски консулства в Германия. Причината: Москва наскоро ограничи броя на германските дипломати, което затрудни по-нататъшното функциониране на няколко германски консулства в Русия.

Затова като контрамярка вече е разпоредено закриването на руските консулства в Германия. До края на годината Русия ще може да продължи да управлява само посолството в Берлин и още едно от досегашните си пет генерални консулства (Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен).

Преди дни Русия обяви нова горна граница от 350 души за общото германско присъствие, поради което дейността на германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск ще трябва да бъде прекратена, заяви говорител на Министерството на външните работи. Само посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще продължат да функционират.

Това е така, защото според говорителя в горната граница от 350 души Русия брои не само германските дипломати и местния персонал, но и служителите в Гьоте-институтите и германските училища.

Това е "ескалация" и "необосновано" решение, което принуждава федералното правителство да направи също "значителни съкращения", посочиха от външното министерство на Германия. Обслужването в трите генерални консулства сега ще бъде намалено, а от ноември ще бъде напълно преустановено.

Още през април министърът на външните работи Аналена Бербок изгони от Германия няколко руски шпиони. След това Русия е наредила на същия брой служители на германските дипломатически и консулски институции да напуснат страната, въпреки че срещу тях няма никакви обвинения, обясни Федералното външно министерство заяви обаче:

„Очаквахме тази стъпка, дори и да не я смятаме за оправдана.“