Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се очаква да посетят Турция след встъпването в длъжност за пореден петгодишен мандат на нейния президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде агенция УНИАН, позовавайки се на турски всекидневик "Хюриет".

Встъпването е планирано за събота, 3 юни . Путин ще пристигне първи в Турция. Зеленски ще я посети отделно след него.

„Много чуждестранни държавни глави предоставиха информация за участие в церемонията, която ще се проведе в събота. Путин ще направи отделно специално посещение в Турция. След Путин президентът на Украйна Зеленски ще посети Турция", каза кореспондентка на вестника, цитирана от агенцията. "Ходът на войната и зърненият коридор ще бъдат обсъдени по време на следващото посещение на Путин и Зеленски“, добави тя.

Членката на НАТО Турция продължава да поддържа контакти на най-високо ниво с Русия, чиито лидери са изолирани от западните санкции. Ердоган се опитва да посредничи за политическо разрешаване на конфликта в Украйна, усилие с което се нагърби по-късно и Китай. Турция от една страна купува руски зенитни ракети, от друга - снабдява Киев с бойни и разузнавателни дронове и дори нейна частна компания строи завод за производстовото им в Украйна.

Русия и Турция, и двете - страни с авторитарни лидери - отделят темите, по които си сътрудничат като икономика, енергетика, антитероризъм от тези, по които са на противоположни страни като конфликтите в Сирия и Либия.