Министерството на отбраната на Русия заяви, че на 29 май в пристанището на Одеса в резултат на "удар с високоточно оръжие" е бил унищожен корабът на украинските военноморски сили "Юрий Олефиренко".

Украйна все още не е коментирала съобщението на руското военно ведомство. Министерството на отбраната не предостави документални доказателства, че корабът е унищожен. Русия, според украинските власти, е нанесла удари по пристанището на Одеса през нощта на 29 май, тогава не се съобщава за щети или жертви.

Съобщения за удар  по кораба се появиха през последното денонощие в руските Телеграм канали. Някои от тях твърдят, че корабът е потънал в резултат на удара.

"Юрий Олефиренко" преди се казваше "Кировоград". Корабът беше част от съветския флот, а след това и от флота на Украйна от 70-те години на миналия век.

В съобщението на Министерството на отбраната този среден десантен кораб се нарича последният боен кораб на въоръжение в Украйна. Повечето от военните кораби на ВМС на Украйна бяха пленени от Русия след анексирането на Крим през 2014 г. и са под руски контрол. Освен "Юрий Олефиренко", под контрола на Украйна остава минният заградител "Балта", както и повече от 10 бойни катера и различни спомагателни плавателни съдове.

Командващият Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Нейжпапа каза в сряда, че от началото на руското нахлуване в Украйна последната е унищожила 18 руски кораба. Той не коментира предполагаемото потопяване на украинския кораб.