Бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е подал оставка като медик във Военномедицинска академия след поставено условие от директора ген. Венцислав Мутафчийски да спре с медийните си изяви. Д-р Ненков води рубрика в "Дарик" радио и е чест гост в различни медии.

"Подадох си оставката от Военна болница, защото ми забраниха да изказвам мнението си" – съобщи в ефира на "Дарик Кафе" анестезиологът. - "Лиших се от това сам, за да имам право да кажа, че нашият президент прилича на руски генерал, че премиерът Борисов е манипулатор, че главният прокурор е слаб актьор - неща, които аз мисля", допълни.

Според него ръководството на Академията смята, че с неговите интервюта и позиции по актуални теми уврежда имиджа на институцията. Д-р Ненков е категоричен, че не е нарушил вътрешните правила на ВМА, защото е изразявал личното си мнение в извънработно време и винаги е пазил авторитета на Академията.

Новината предизвика реакции от страна на колеги на медика. 

"Д-р Мирослав Ненков, към когото храня приятелски чувства и професионално уважение, стигна до същата точка, до която стигнах и аз преди 4 години - point of no return. 
През 2019 година повлякох крак и направих същия избор - избрах свободата. Не споделях единовластието на Мутафчийски, изразявах протеста си открито, станах неудобен и бях предвидимо освободен. 

Достатъчно беше някой по-смел журналист да прочете вътрешния правилник на ВМА, за да се увери, че в тази институция академичният дух е под ботуша на Мутафчийски", реагира д-р Коста Костов, който по време на COVID кризата оглави т.нар. "алтернативен" щаб - след Национален оперативен щаб, оглавен от Мутафчийски.

Реакция дойде и от пулмолога, депутатът от ПП-ДБ, д-р Александър Симидчиев. Който смята да отправи парламентарно питане до министъра на отбраната.

"Ако това е вярно, ще отправя питане до министъра на отбраната, за това в каква степен се ограничава свободата на на лично мнение, на лекари работещи в структури към МО, което да изразяват извън работно време и от свое име", написа и той.

"