Стандартният пакет от възнаграждения, който получават главните изпълнителни директори на водещите компании, включени в индекса Стандард енд Пуърс 500 (S&P 500) на фондовата борса в Ню Йорк, се е повишил само с 0,9 на сто през миналата година до средно 14,8 милиона долара на годишна основа. Това сочат данните от проучване, проведено от консултантската компания "Екуилар" (Equilar) по поръчка на Асошиейтед прес, пише БТА.

Данните показват, че топ мениджърите на големите корпорации в САЩ са получили най-малкото средно увеличение на възнагражденията си от 2015 г. насам. 

Забавянето в нарастването на възнагражденията на главните изпълнителни директори на водещите американски компании едва ли ще потуши засилващите се критики, че заплатите им са станали прекалено високи, най-вече спрямо тези на редовите работници и служители. Не само те, но дори и институционални инвеститори се обявиха срещу част от решенията на управителни съвети на корпорации, с които на топ мениджърите им бяха отпуснати огромни суми под формата на пари и други придобивки.

През 2021 г. главните изпълнителни директори на водещите американски компании получиха средно увеличение от 17 на сто на заплащането си. Управителните съвети на корпорациите ги възнаградиха щедро, тъй като са успели да преведат фирмите си през икономическата рецесия, предизвикана от пандемията от коронавирус, припомня АП.

На този фон заплатите на редовите работници в компаниите не се увеличават с темпа на инфлацията в САЩ, която в края на миналата година достигна 6,4 на сто на годишна основа. 

Средната годишна заплата на трудещите се в компаниите, които са включени в проучването на "Екуилар", поръчано от АП, през 2022 г. е била 77 178 долара. Тя се е увеличила с 1,3 на сто спрямо предходната година, когато е възлизала на 76 160 долара. Това означава, че на един работник в някоя от тези корпорации ще му трябват средно 186 години, за да изкара толкова, колкото един главен изпълнителен директор.

Сундар Пичай, който е главен изпълнителен директор на технологичния гигант "Алфабет" (Alphabet), собственик на търсачка "Гугъл" (Google), е водещ в класацията на АП. Неговият пакет от възнаграждения възлиза на близо 226 милиона долара. Той го получи точно преди "Гугъл" да уволни хиляди от служителите си. На този фон приходите на акционерите на технологичната компания, от инвестициите им в нея, намаляха с 39 на сто през миналата година. 

"Набиващият се контраст между възнагражденията на шефовете на компании и съдбата на нашите бивши колеги, които останаха без работа, подкопава доверието (в корпоративната система - бел. ред.) и допълнително подчертава необходимостта от прозрачност", отбелязва в електронно писмо до АП Стивън Маккарти, софтуерен инженер в "Гугъл" и представител на профсъюза на служителите в "Алфабет" Си Дабълю Ей (CWA).