За Международния ден на детето музеят "Гласовете на миролюбивите" към фондация "Ринат Ахметов" представи на своя сайт нова тематична колекция "Недетски истории: правата на децата, нарушени от Русия". В прессъобщение, цитирано от "Гордон", се казва, че новата колекция съдържа много "недетски истории за непоправими загуби и велики победи на украински семейства".

Всички членове на семейството на Владимир Ободзински са убити от руска бомба, включително синът му тийнейджър и внуците близнаци.

Трите деца на Евгений Межевой оцеляват по време на блокадата на Мариупол, задържането на баща им и изпращането им в пансион край Москва. На път са да бъдат осиновени от руснаци, но в крайна сметка Евгений успява да ги върне.

10-годишният Иля Матвиенко губи майка си в родния си град и самият той е ранен. Руските нашественици го откарват за лечение във временно окупирания Донецк. Много ранени деца от местната болница са изпратени със самолет до Москва. Иля обяснява на окупаторите, че ще изчака баба си.

Стотици деца са загинали в Украйна от началото на пълномащабната война, посочват от музея.

Русия обаче продължава да пренебрегва нормите на международното право, законите на войната, както и основните принципи за защита на децата, които са залегнали в Конвенцията на ООН за правата на детето и други международни и национални актове.

"Не е нормално бебе да се роди в сутерен без медицински грижи. Не е нормално дете с увреждане да не спи и да се страхува да излезе навън. Не е нормално децата да останат без детство само защото съседна държава решава да пренапише историята", отбелязват от музея.